Ana içeriğe atla


Slumdog Millionaire / Milyoner Kenar Mahalle İti

Yapım: 2008  -  ABD 
 Türü: AileCasuslukDramRomantik
Süre: 120 dakika
Senaryo (Kitap):Vikas Swarup, 

Konusu:
Bir Hint filmiyle daha beraberiz. Aslında tam olarak başlı başına bir Hint filmi diyemeyiz. Filmin yapımcıları arasında İngiltere ve ABD bulunuyor ama baskın olarak bir Hint Filmi desek daha doğru olacak.

Toplam 10 dalda Oscar’a aday bir film ve bunlardan ‘En İyi Film ‘ve ‘En İyi Yönetmen’ dâhil olmak üzere toplam 8 dalda Oscar heykelciğini kaldırmayı başarmış bir yapıt duruyor karşımızda.

Milyoner’in ilk dikkat çeken tarafı yönetmeninin Danny Boyle olmasıdır. “Shallow Grav” (Mezarını Derin Kaz), “Trainspotting”, “The Beach” (Kumsal) ve “28 Gün Sonra” gibi filmlerle ismini duyuran yönetmen, 8. filminde kamerasını Hindistan’a çeviriyor. Gerek çekildiği ülke, gerek oyuncuları, gerekse senaryosu ve müziğiyle farklı bir filmle karşı karşıyayız. Alıştığımız Hollywood filmlerinden birini izlemiyoruz mesela. Bollywood’un Hollywood’la kesişmesi de denebilir. Bu arada film bir kitap uyarlaması. Orijinal kitap 12 tane, bazıları birbirinden bağımsız hikâyeden oluşuyor. Senaryo aşamasında da en çok bu durum zorlamış. Sonunda ise bölümler birbirine bağlanarak gayet güzel bir iş çıkmış ortaya.

Filmin kadrosuna bakıldığında Hint oyuncuları görüyoruz. Hatta çoğunun ilk başrol ya da oyunculuk deneyimi. Genç oyuncular Dev Patel (Jamal) ve Freida Pinto (Latika) iyi bir çift olurken (her ne kadar çok yan yana görünemeseler de) ilk başrol deneyimlerine göre de güzel bir performans sergilemişler. Ayrıca filmin en deneyimli ismi, Hindistan’ın önemli aktörlerinden Anıl Kapor’da sunucu rolüne gayet uygun ve yer yer Kenan Işık’ı hatırlatıyor.

Hindistan’ı başka bir gözle görmek ya da keşfetmeye başlamak adına “Milyoner” faydalı bir film öncelikle. Bir yerde “dünyanın en büyük çamaşırhanesi” denen ülkenin bir İngiliz yönetmen tarafından böyle aktarılması önemli elbette. Filmin kurgusu harika olmuş. Çok güzel yakalanmış ve ortaya güzel bir film çıkmış. Müzikleri ise ayrı bir öneme sahip… Hint müziğinin modernize edilerek aktarılmış hali diyebiliriz.

Jamal Malik, Mumbai’nin gecekondu mahallelerinden birinde yaşayan ve çaycılık yapan 18 yaşında bir yetimdir. Jamal Malik, ülkemizde de yayımlanan ‘Kim 500 Milyar İster?’ le aynı formatı taşıyan bilgi yarışmasına katılır ve 20 milyon rupi kazanmasına sadece bir adım kalmıştır. Şovun o gecelik bitmesinin ardından Jamal, eğitimsiz olan birinin bu kadar büyük başarıyı ancak hile yoluyla gösterebileceğinden şüphelenilip tutuklanır. Ama yarışmadaki her sorunun cevabıyla o gece Jamal’ın inanılması zor ve gerçek hikâyesi ortaya çıkacaktır. Fakat sadece bir soru gizemini korur... O gizemi bulmak size düşüyor…

İnsan iyi bir film izlediğinde gerçekten mutlu oluyor. Film ailece izlenebilecek tarzda…

Filmdeki geri dönüşler mükemmel. İleriki hayatımıza yön veren olayların çocukluğumuzda yaşadığımız anılar ve hatıralarla, dolaylı olarak bir ilişkisi bulunduğunu ve bu yaşanmışlıkların önümüze bu şekilde sunulması gerçekten çok ilginç ve keyif verici. Yönetmen Danny Boyle bilmediği bir kıtada, yabancı olduğu insanlarla o kadar başarılı bir sinerji yaratmış ki takdir etmemek mümkün değil. Yönetmen Danny Boyle, Freida Pinto’yu (Latika) sinemaya kazandırmış olması da ayrı bir öneme sahip…

Her şeyiyle gerek acıklı öyküsü, gerek bakış açıları, gerekse sonda yapılan dansla çok güzel bir filmdi. Başköşeyi ve başyapıtı hak ettiğini sizde hissedeceksiniz.

Son söz niyetine: “Doğulu”, sıcak bir hikâye; “batılı”, modern bir anlatım…  

İyi seyirler dilerim.


İbrahim AFACAN

i.afacan@hotmail.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sahabe Hatıraları

Sahabe Hatıraları, Elif Erdem, Hale Şahin ve Rukiye Aydoğdu Demir hanımefendilerin kaleminden çıkan ve sahabe efendilerimizin hayat hikâyelerine dair bize tablolar çizen/sunan bir kitap. Âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) bizlere örnek ve önder olarak gönderilmiştir. Vahyin gelişinden, gözlerini bu dünyaya kapadığı ana kadar sözleri ve davranışlarıyla Ümmet-i Muhammed’e rehberlik etmiştir.  Efendimiz’in bu hayat serüveninde kendisinin yanı başında ve dizi dibinde birçok yol arkadaşı olmuş ve onlarla geçirdiği zaman dilimi içerisinde de tarih sayfalarına kaydedilen ve nesilden nesile aktarılan nice hatıralar var olagelmiştir. Sahabe efendilerimiz, vahyin ilk muhatapları olan ve bu vahyin tebliğcisi Nebi (s.a.v)’i “âdeta başlarına konan bir kuşu ürkütmemek istercesine” dinleyen, dinlediklerinin etkisiyle yürekleri imanla çarpan ve “Asr-ı Saadet” iklimine yelken açan kimseler olarak bizlere de örnek olan kişilerdir. Peygamberimiz (sav)’in terb...

TEKASÜR SURESİ

● TEKÂSÜR SÛRESİ ● ▼ MEALİ Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla… (Mal, mülk ve servette) Çoklukla övünmek, sizi 'tutkuyla oyalayıp, kendinizden geçirdi.' Öyle ki (bu,) mezarları ziyaretinize (kabre gidişinize, ölümünüze) kadar sürdü. Hayır; ileride bileceksiniz. Yine hayır; ileride bileceksiniz. Hayır; eğer siz kesin bir bilgiyle bilmiş olsaydınız, (böyle yapmazdınız.) Andolsun, o çılgınca yanan ateşi de elbette göreceksiniz. Sonra onu, gerçekten yakîn gözüyle (Ayne'l Yakîn) görmüş olacaksınız. Sonra o gün, nimetten sorguya çekileceksiniz .         GENEL BİLGİ Tekâsür suresi, Kur’an-ı Kerim’in 102. suresi olup, 8 ayetten oluşmaktadır. Mekki bir suredir. Kevser suresinden sonra, Maun suresinden önce inmiştir. İlk ayette geçen, Tekâsür kelimesi, sureye isim olmuştur. Elhâküm ve Makbûre isimleriyle de anılmıştır.        SEBEB-İ NÜZUL 1 - Yahudiler hakkında nazil old...

Uyanmak Üzere Olan Bir Adam

UYANMAK ÜZERE OLAN BİR ADAM Hasan Harmancı Büyüyenay Yayınları / Öykü/Hikâye / 103 Sh. Uyuyamış bir adam olarak yazıyorum “Uyanmak Üzere Olan Bir Adam” hakkında… Kulağımda Sedat Anar üstadın muhteşem performansıyla o güzelim santur sesi ve güftesi Niyazi Mısrî’ye ait olan ‘İnsan’ adlı parçası. “Kararmış gönlün ey gâfil, nasihat neylesin sana, Hâcerden katıdır kalbin, öğüt kâr etmeyen insan!” İşte bu insanın sebebiyetiyle ortaya çıkan koronavirüs günlerinin bir fiil devam ettiği zaman dilimlerinden geçiyoruz millet ve ümmet olarak yani bir fiil insanlık olarak... ‘Ne oldu? Ne olacak?’ ve benzeri soruların çokça sorulduğu zaman dilimlerinden geçiyoruz. ‘Bugün vefat sayısı düşmüş baksana’ dediğimiz zaman dilimlerinden… Bunu önceki günlerin ve dünyadaki vefat eden insanların çokluğuyla kıyas ederek ama aynı zamanda bir “can”ın, hangi “can”ların yüreğinden kopup gittiğini tam da kestiremeden söylediğimiz zamanlardan… ‘Vaka sayısı iyi ya, binin altına düşmüş’ dediğimiz za...